در این نوشته شما می خوانید :
شیر برقی پنوماتیکی
این مقاله یک راهنمای دقیق برای شیرهای برقی پنوماتیک ارائه می دهد.
شیر برقی پنوماتیکی چیست؟
شیر برقی پنوماتیکی دستگاه های الکترومکانیکی هستند که جریان هوا یا گاز را کنترل می کنند. آنها بیشتر برای کنترل محرک های پنوماتیکی مانند سیلندرها، توربین ها (موتورهای پنوماتیک)، دیافراگم ها و لوله ها استفاده می شوند. دریچه های برقی پنوماتیک و محرک ها مدارهای هوای کمکی را تشکیل می دهند. از این دستگاه ها برای کنترل تجهیزات کارخانه استفاده می شود.
سایر شیرهای برقی پنوماتیکی به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از برخی تجهیزات یا فرآیندها استفاده می شوند. به عنوان مثال می توان به سیستم های هوای فشرده، سیستم های خلاء، سیستم های تهویه، و تجهیزات با هوا اشاره کرد.
شیرهای برقی پنوماتیک معمولاً در بسیاری از کارخانه های صنعتی و تولیدی دیده می شوند. یکی از مزایای اصلی آنها کنترل از راه دور با ارسال سیگنال های الکتریکی کم مصرف در فواصل زیاد است. این سیگنال های الکتریکی به راحتی توسط سیستم کنترل کارخانه کنترل می شوند. یک پانل کنترل یا واحد سیگنال هایی را توزیع می کند که شیر را در مکان های بدون مراقبت در منطقه فرآیند دستکاری می کند. شیرهای برقی پنوماتیک در طیف وسیعی از صنایع مانند نفت و گاز، تولید برق، شیمیایی و پلاستیک استفاده می شوند.
شیرهای برقی پنوماتیکی در زمینه های دارویی، دارویی، غذایی و آشامیدنی به دلیل کارکرد تمیز ترجیح داده می شوند. آنها بسیار تمیزتر از شیرهای برقی هیدرولیک هستند که عمدتاً از روغن استفاده می کنند. آنها را می توان برای جلوگیری از گیر افتادن هر محصول در داخل حفره های داخلی آن آب بندی کرد. این به نوبه خود خطر آلودگی محصول را کاهش می دهد.
سیستمهای رباتیک و اتوماسیون نیز به غیر از موتورهای الکتریکی و محرکهای هیدرولیک، از شیرهای برقی پنوماتیکی استفاده میکنند. اکثر بازوهای رباتیک و افکتورهای انتهایی برای فعال سازی به این دریچه ها متکی هستند. انواع فعال پنوماتیک معمولاً در واحدهای مونتاژ، مرتب سازی، بسته بندی و انتقال مواد مورد استفاده قرار می گیرند.
اصل کار شیر برقی پنوماتیکی
قلب شیر برقی پنوماتیکی شیر برقی است. سلونوئید یک محرک الکترومغناطیسی است که انرژی الکتریکی را به عمل مکانیکی تبدیل می کند. این شامل یک سیم پیچ خورده است که به طور محکم دور یک هسته آهنی پیچیده شده است، و یک پلاگین یا پیستون فرومغناطیسی. با عبور جریان الکتریکی از سیم پیچ، میدان مغناطیسی ایجاد می شود. خطوط میدان مغناطیسی را می توان به صورت مجموعه ای از دایره ها با جهت محور فعلی آن تصور کرد. در مورد جریانی که از یک سیم پیچ حلقه دار می گذرد، دایره ها با هم ترکیب می شوند و میدان مغناطیسی را تشکیل می دهند.
میدان مغناطیسی اطراف سیم پیچ باعث می شود که پیستون فرومغناطیسی جذب شود. نیروی الکترومغناطیسی تولید شده را می توان با دو روش افزایش داد. اولین مورد با افزودن حلقه ها یا سیم پیچ های بیشتر در سیم پیچ است. این باعث افزایش تعداد خطوط میدان مغناطیسی یا شار ناشی از سیم پیچ می شود.
روش دوم با افزایش مقدار جریان عبوری از سیم پیچ است. این باعث افزایش ولتاژ تغذیه به شیر برقی پنوماتیکی می شود. شیرهای برقی با ولتاژ DC یا AC کار می کنند.
بخش اصلی دیگر شیر برقی پنوماتیکی، شیر است. سوپاپ قسمتی است که با هوا یا گاز در تماس است. از اجزایی تشکیل شده است که برای مقاومت در برابر فشار سیستم طراحی شده اند. همچنین در برابر خوردگی و فرسایش ناشی از آلاینده های وارد شده به سیستم پنوماتیک مقاومت می کند.
در داخل دریچه دیسکی وجود دارد که با یک صندلی یا دهانه جفت می شود. وصل کردن صندلی به دیسک جریان را متوقف می کند. طرف دیگر دیسک مستقیماً از طریق ساقه به پیستون فرومغناطیسی متصل می شود. بسته به عملکرد شیر برقی پنوماتیکی، دیسک را می توان پایین یا بلند کرد.
قطعات شیر برقی پنوماتیکی
فصل قبل به طور کلی دو بخش اصلی شیر برقی پنوماتیکی، شیر برقی و شیر را تشریح می کند. برای درک بیشتر عملکرد آن، توجه به اجزای دقیق آن مفید است. در زیر بخشهایی از شیر برقی پنوماتیکی که تقریباً در هر طرحی مشترک است آورده شده است.
هسته:
هسته که به آن آرمیچر یا پیستون نیز گفته میشود، بخش متحرک یک سلونوئید است. این یک فلز مغناطیسی نرم است (نرم، به معنای یک فلز فرومغناطیسی است که می تواند به راحتی در میدان های مغناطیسی کم مغناطیسی و غیر مغناطیسی شود). هنگامی که سیم پیچ انرژی می گیرد و میدان مغناطیسی ایجاد می کند، هسته جذب می شود که دریچه را باز یا بسته می کند.
فنر هسته:
فنر هسته با حذف میدان مغناطیسی هسته را به موقعیت اصلی خود باز می گرداند. طراحی و پیکربندی فنر هسته در مجموعه شیر برقی پنوماتیکی بسته به عملکرد سوپاپ متفاوت است. در برخی از طرح ها، مانند شیرهای برقی نوع چفت، از فنر برای ایجاد عمل برگشت استفاده نمی شود.
لوله هسته:
لوله هسته جایی است که سیم پیچ پیچ می شود. این همچنین به عنوان یک هسته مغناطیسی نرم عمل می کند که شار مغناطیسی تولید شده توسط سیم پیچ را بهبود می بخشد.
هسته ثابت:
این در انتهای بسته لوله هسته نصب می شود که همچنین شار مغناطیسی را بهبود می بخشد. این ماده همچنین یک فلز مغناطیسی نرم است.
کویل:
سیم پیچ یکی از قسمت های اصلی شیر برقی پنوماتیکی است که از یک سیم مسی عایق شده تشکیل شده است که به طور محکم به دور یک لوله هسته پیچیده شده است. همانطور که قبلا توضیح داده شد، یک میدان مغناطیسی با اعمال جریان ایجاد می شود.
دیافراگم:
دیافراگم یک ماده انعطاف پذیر است که مجموعه شیر برقی پنوماتیکی را ایزوله می کند. دیافراگم به گونه ای طراحی شده است که فشار سیال را مهار کند.
ساقه:
ساقه بخشی از دریچه است که در آن هسته یا پیستون وصل شده است. همانطور که هسته توسط سیم پیچ جذب می شود، ساقه همراه با آن حرکت می کند و دریچه را فعال می کند.
دیسک:
هنگامی که دریچه بسته است، دیسک جریان سیال را مسدود می کند. در برخی از انواع شیر برقی پنوماتیکی، به جای دیسک از دیافراگم، دم یا دستگاه های پینچ برای جلوگیری از جریان سیال استفاده می شود. بسته به کاربرد، دیسک معمولا از مواد خوردگی و بادوام مانند PTFE یا فولاد ضد زنگ ساخته می شود.
صندلی:
نشیمنگاه روزنه ای است که هنگام بستن شیر به دیسک فشار می آورد. صندلی و دیسک معمولا از یک ماده ساخته می شوند. هنگامی که نشیمنگاه یا دیسک آسیب ببیند، دریچه عبور می کند و نمی تواند جریان را متوقف کند.
مهر و موم:
مهر و موم، مانند دیافراگم، مجموعه شیر برقی و محیط خارجی را از سیال جدا می کند. انواع مختلفی از مواد مهر و موم موجود است مانند PTFE، FKM، NBR و EPDM.
کاپوت:
کاپوت سوپاپ در بالای بدنه سوپاپ قرار می گیرد. لوله هسته و ساقه از طریق کاپوت و داخل دریچه گسترش می یابد.
بدن:
بدنه اصلی ترین قسمت شیر است که درگاه های دیافراگم، دیسک، نشیمنگاه و دریچه را نگه می دارد.
سوراخ خونی:
برای شیرهای برقی غیرمستقیم یا نیمه مستقیم، یک روزنه تخلیه بر روی دیافراگم تعبیه شده است. برخی از طرح های شیر از یک سوراخ تساوی استفاده می کنند. دهانه تخلیه شیر را قادر می سازد تا از فشار خط برای باز کردن یا بستن شیر استفاده کند.
کانال آزمایشی:
برای شیرهای برقی غیر مستقیم، یک کانال پایلوت در بدنه شیر تعبیه شده است. این جایی است که هوا از بالای دیافراگم و به سمت پایین دست دریچه جریان می یابد.
انواع شیر برقی پنوماتیکی
شیرهای برقی بر اساس حالت عادی، نوع عملکرد و عملکرد مدار طبقه بندی می شوند. همه اینها باید هنگام انتخاب و ترکیب یک شیر برقی جدید در یک سیستم موجود مشخص شوند.
مانند هر نوع دیگری از شیرهایی که به طور خودکار فعال می شوند، شیرهای برقی معمولاً بر اساس حالت عادی (بدون انرژی) طبقه بندی می شوند. این ویژگی همچنین نشان دهنده موقعیت ایمن آن است. فنرهای داخل شیر برقی باعث می شود که در صورت قطع برق، پیستون به حالت عادی خود بازگردد.
شیرهای برقی به طور معمول باز:
شیرهای برقی معمولاً باز در حالت بدون انرژی باز هستند. با فعال کردن شیر برقی، شیر بسته می شود. این در کاربردهایی که جریان هوا یا گاز باید در سیستم در صورت قطع برق حفظ شود مفید است.
شیرهای برقی معمولاً بسته:
برخلاف شیرهای برقی معمولی باز، معمولاً بسته به معنای مسدود شدن در حالت بدون برق است. ارسال برق از طریق شیر برقی، شیر را باز می کند. شیرهای برقی معمولی بسته بیشتر از انواع باز معمولی هستند. اکثر برنامه ها نیاز دارند که خطوط سیستم در هنگام خرابی سیستم بسته یا ایزوله شوند.
شیر برقی دوستابل:
شیرهای برقی معمولی باز و بسته معمولاً شیرهای تک پایدار محسوب می شوند. از سوی دیگر، شیرهای برقی دوستابل، به جای مکانیزم برگشت فنر، دارای شیر برقی دوم هستند. موقعیت معمولی ندارند. هنگامی که فعال می شوند، حتی در صورت قطع برق در همان موقعیت باقی می مانند.
یکی دیگر از طبقه بندی شیرهای برقی نوع عملکرد آن است. آنها می توانند از طریق دو روش اصلی فعال شوند. اولین مورد از طریق عمل مستقیم است که تنها به نیروی الکترومغناطیسی تولید شده توسط شیر برقی متکی است. روش بعدی از طریق روش های غیرمستقیم است که از فشار تامین شده توسط خطوط پایلوت استفاده می کنند. این روش ها همچنین می توانند برای ایجاد دریچه ای ترکیب شوند که هم از طریق نیروی الکترومغناطیسی و هم از طریق فشار خط فعال می شود.
شیرهای برقی مستقیم:
با این نوع شیر برقی، با افزایش اندازه روزنه، نیروهای فشار ساکن افزایش می یابد. افزایش فشار استاتیکی نیاز به عملکرد شیر برقی قوی تری دارد. بنابراین، یک میدان مغناطیسی قوی تر. این بدان معناست که برای مقدار معینی از فشار پنوماتیک، دبیهای بزرگتر به شیر برقی بزرگتری نیاز دارند. سپس فشار و سرعت جریان مستقیماً با اندازه مورد نیاز شیر برقی متناسب می شود. این نوع شیر برقی معمولاً برای کاربردهایی با دبی و فشار کاری کم استفاده می شود.
شیرهای برقی با کنترل داخلی:
برای کاربردهای با دبی بالا و فشار بالا، از شیرهای برقی پیلوت داخلی استفاده می شود. در این نوع شیر، فشار روی شیر باعث باز یا بسته شدن شیر می شود. برای رسیدن به این هدف، یک روزنه یا یک سوراخ تساوی نصب می شود. طراحی معمولی شامل جریان مسدود کننده هسته روی دهانه است. هنگامی که دریچه بسته است، هوا از دهانه عبور می کند و فشار در دو طرف دیافراگم ایجاد می شود. تا زمانی که جریان هوا مسدود باشد، به دلیل ناحیه موثر بزرگتر در بالای دیافراگم، نیروی قطع کننده ایجاد می شود. هنگامی که دریچه باز می شود، هسته روزنه ای را باز می کند که فشار از بالای دیافراگم را کاهش می دهد. فشار خط سپس دریچه را باز می کند.
شیرهای برقی با کنترل خارجی:
این نوع شیر همان مفهوم را از شیرهای هدایت شونده داخلی اعمال می کند، اما فشاری که برای فعال کردن شیر استفاده می شود از هوای خارج می آید. یک مدار هوای مجزا از طریق یک پورت اضافی به شیر ادغام می شود.
هر دو شیر برقی پیلوت داخلی و خارجی، شیرهای غیرمستقیم یا با کمک سروو نامیده می شوند که نیروی محرک اصلی از فشار دیفرانسیل بین خطوط بالادست و پایین دست شیر ناشی می شود.
شیرهای برقی نیمه مستقیم:
عمل نیمه مستقیم ترکیبی از اصول شیرهای مستقیم و غیر مستقیم است. جدای از نیروی مغناطیسی از شیر برقی، اختلاف فشار در سراسر شیر به باز یا بسته شدن شیر کمک می کند. هنگامی که پیستون فعال می شود، دیافراگم بلند می شود تا دریچه باز شود. در همان زمان، یک روزنه باز می شود که باعث کاهش فشار در بالای دیافراگم می شود. بستن این روزنه توسط پیستون فشار بیشتری را در بالای دیافراگم ایجاد می کند که دریچه را می بندد.
در نهایت، شیرهای برقی نیز بر اساس عملکرد مدارشان دسته بندی می شوند. آنها می توانند به عنوان یک دریچه ایزوله ساده عمل کنند که یک مسیر جریان واحد را خدمت می کند. کاربردهای دیگر نیاز به جهت جریان چندگانه دارند. به عنوان مثال یک سیلندر پنوماتیکی است که به مسیرهای فشار و جریان اگزوز نیاز دارد.
شیر برقی دو طرفه (شیر برقی 2/2):
شیر برقی 2/2 دارای یک پورت بالادست و یک درگاه پایین دست هستند. آنها ابتدایی ترین انواعی هستند که برای مسدود کردن یا اجازه جریان هوا استفاده می شوند. شیرهای برقی دو طرفه یا به صورت عادی باز و به طور معمول بسته پیکربندی می شوند.
شیر برقی سه طرفه (شیر برقی 3/2):
شیرهای برقی سه طرفه دارای سه درگاه ورودی (درگاه فشار)، اگزوز و خروجی (درگاه محرک) هستند. آنها دو حالت دارند. این دو حالت به طور متناوب فشار را از یک محرک یا تجهیزات پایین دست اعمال می کنند و تخلیه می کنند.
شیرهای برقی سه طرفه را نیز می توان به صورت باز و بسته معمولی با اضافه کردن یک عملکرد جهانی پیکربندی کرد. برای یک دریچه سه طرفه معمولی باز، زمانی که دریچه قطع می شود، هوا از درگاه ورودی به درگاه خروجی جریان می یابد، در حالی که دریچه اگزوز بسته است. در صورت روشن شدن، درگاه ورودی بسته می شود و درگاه خروجی به درگاه اگزوز متصل می شود. عکس این موضوع برای شیرهایی که معمولا بسته هستند صادق است.
از طرف دیگر، تابع جهانی برای انتخاب جهت جریان از یک درگاه به پورت دیگر استفاده می شود
شیر برقی چهار طرفه (شیرهای 4/2):
شیرهای برقی چهار طرفه دارای چهار پورت هستند: یک ورودی (درگاه فشار)، دو درگاه خروجی یا محرک و یک درگاه اگزوز. دو حالت این شیر باعث می شود جریان از درگاه فشار به یکی از درگاه های خروجی جریان داشته باشد در حالی که فشار از درگاه دیگر به اگزوز تخلیه می شود. به طور معمول هیچ موقعیت باز یا بسته ای وجود ندارد، آنها عمدتا به عنوان یک شیر کنترل جهت عمل می کنند.
شیر برقی پنج طرفه (شیرهای 5/2):
شیرهای برقی پنج طرفه 5/2 شبیه شیرهای چهار طرفه هستند به جز اضافه کردن یک درگاه اگزوز دوم. آنها همچنین به عنوان یک شیر کنترل جهت دار عمل می کنند که جریان را در یک خط در حالی که خط دیگر را تخلیه می کند، اجازه می دهد. هر خط دارای یک درگاه اگزوز مستقل است.
سوپاپ های برقی پنج طرفه به دلیل سرعت های مختلف خروجی احتمالی دو خط، بهتر از انواع چهار طرفه هستند. هنگامی که در سیلندرهای دو اثره استفاده می شود، سرعت جمع شدن (یا امتداد) سیلندر می تواند سریعتر از سرعت گسترش باشد.
شیرهای برقی پنج طرفه با موقعیت میانی (شیرهای 5/3):
شیر برقی پنوماتیکی 5/3 مانند شیرهای معمولی 5/2 طرفه هستند اما با اضافه شدن یک موقعیت مرکزی به عنوان حالت عادی آن. آنها دارای دو شیر برقی و دو مکانیسم بازگشت فنر هستند تا به محرک اجازه بازگشت بدهند. انواع مختلف شیرهای 5/3 طرفه بر اساس عملکرد حالت عادی آنها دسته بندی می شوند. به طور معمول، حالت عادی حالت “استراحت” دریچه است که موقعیت محرک را نگه می دارد.
عوامل دیگری که باید در نظر گرفته شوند
جدای از تعیین نوع شیر برقی پنوماتیکی، مهم است که سایر خصوصیات شیر مانند نوع مواد مورد استفاده، فشار، اندازه لوله یا لوله، درجه ولتاژ و غیره را نیز مشخص کنید. این موارد در زیر برشمرده شده است.
جنس بدنه سوپاپ:
مواد بدنه سوپاپ قسمت های داخلی سوپاپ را محصور می کند و پشتیبانی ساختاری را فراهم می کند. این قطعه باید استحکام بالایی داشته باشد تا بتواند فشار خط فرآیند را تحمل کند. علاوه بر این، مستقیماً در معرض محیط قرار می گیرد و بنابراین نیاز به مقاومت کافی در برابر خوردگی و هوازدگی دارد. مواد معمول بدنه شیر عبارتند از فولاد ضد زنگ، چدن، برنز، برنج و پلاستیک های مهندسی مانند PTFE و PP. فولاد ضد زنگ و برنج بیشتر برای کاربردهای خارج از منزل استفاده می شود. PTFE و PP برای کاربردهای درجه مواد غذایی و بسیار تمیز استفاده می شود.
مواد صندلی و دیسک:
این قطعات مستقیماً با گاز فرآیند تماس دارند. آنها باید مقاومت کافی در برابر خوردگی و فرسایش داشته باشند. هوا و سایر گازهای فرآیند می توانند رطوبت، مواد خورنده، کثیفی و سایر ذرات معلق را به خود جذب کنند که می تواند به تدریج صندلی و دیسک را تخریب کند. مواد معمولی صندلی و دیسک دارای مقاومت در برابر خوردگی، مقاومت در برابر سایش و استحکام ضربه هستند. نمونه هایی از این مواد فولاد ضد زنگ و PTFE هستند.
مواد مهر و موم:
انتخاب مواد مهر و موم تحت تأثیر نوع گاز فرآیند یا مواد شیمیایی موجود در هوا و دمای سیستم است. آنها به گونه ای طراحی شده اند که انعطاف پذیر بوده و دارای خواص فیزیکی و شیمیایی پایدار در هنگام قرار گرفتن در معرض عوامل خارجی باشند. مواد مهر و موم رایج عبارتند از EPDM، NBR، FKM، PEEK و PTFE.
اندازه خط:
اندازه خط قطر اسمی درگاه های شیر برقی پنوماتیکی است که باید به لوله کشی منبع تغذیه و محرک نصب شود. اغلب اوقات، نوع اتصال نیز مشخص می شود.
حداکثر دیفرانسیل فشار عملیاتی (MOPD):
MOPD به معنای اختلاف فشار بین درگاه های ورودی و خروجی است که شیر برقی پنوماتیکی برای کار در آن طراحی شده است. در بیشتر موارد، پورت خروجی به اتمسفر متصل است. در چنین مواردی، MOPD همان فشار تغذیه سیستم است.
حداقل دیفرانسیل فشار عملیاتی (حداقل OPD):
شیرهای برقی غیرمستقیم، با کمک سروو یا هدایت شونده نیاز به حداقل دارند. OPD مشخص شود. این نوع از شیرهای برقی دارای اجزای داخلی هستند که برای بستن خطوط پایلوت خود نیرو اعمال می کنند. خطوط پایلوت زمانی باز می شوند که Min. OPD به دست می آید. جریان هوا از طریق خطوط پیلوت، دریچه را فعال می کند.
ضریب جریان شیر (Cv):
این ظرفیت جریان شیر را مشخص می کند. معمولاً ارتباط بین جریان و افت فشار در سرتاسر دهانه شیر را توصیف می کند. این به ویژه در مقایسه بازده جریان بین دو شیر برقی پنوماتیکی با طراحی مشابه مفید است.
فشار کاری:
فشار کاری یا فشار کاری ایمن، محدوده فشار داخلی شرایط عملکرد سیستم است.
فشار اثبات:
این حداکثر فشاری است که شیر برقی پنوماتیکی می تواند بدون آسیب دائمی تحمل کند. معمولاً چند برابر بیشتر از فشار کاری سیستم است.
ولتاژ سیستم:
این ولتاژ مدار کنترل سلونوئید را به همراه مشخصات جریان، فرکانس و توان مشخص می کند. شیر برقی باید به درستی برای مدار درجه بندی شود. در غیر این صورت ممکن است دستگاه فعال نشود یا پاسخ ضعیفی داشته باشد.
مدارهای کنترل معمولاً DC هستند، اما در برخی موارد، AC استفاده می شود. ولتاژهای DC معمول 8، 12، 24 و 30 ولت هستند. برای سیستم هایی که از AC استفاده می کنند، فرکانس سیگنال نیز مشخص شده است که می تواند 50 یا 60 هرتز باشد. ولتاژ AC در 60 هرتز 24، 120، 240 و 480 ولت است.
زمان پاسخ:
زمان پاسخدهی دوره ای است که شیر برای رفتن از یک حالت (پرانرژی یا بدون انرژی) به حالت دیگر نیاز دارد. تحت تأثیر هر دو بخش مکانیکی و الکتریکی شیر برقی است. زمان پاسخ می تواند از 5 تا 200 میلی ثانیه متغیر باشد. این ویژگی در شیرهای برقی مورد استفاده در تجهیزات حیاتی که نیاز به فعال سازی تقریباً آنی دارند، مهم است.
محدوده دمای عملیاتی:
این محدوده دمای محیطی است که شیر برقی برای کار در آن طراحی شده است. اغلب اوقات، فقط حداکثر دمای محیط مشخص می شود. برای کاربردهایی که دارای مقادیر زیادی بخار آب حباب شده هستند، 0 درجه سانتیگراد (32 درجه فارنهایت) به عنوان حداقل دمای محیط برای جلوگیری از مشکلات یخ زدگی مشخص شده است.
رتبه بندی حفاظت از محوطه:
درجه حفاظت محفظه، نوع محیطی را که در آن شیر برقی ایمن است، توصیف می کند. صنایع مختلف شیرهای برقی را در معرض شرایط مختلفی مانند باران، گرد و غبار، برف، شستشو و گازهای انفجاری قرار می دهند. رتبه بندی حفاظت از محفظه از طریق شماره های NEMA و IP مشخص می شود.
عدد بالاتر نشان دهنده سطح حفاظت بهتر است. برای استفاده عمومی در داخل ساختمان، از محفظه های دارای رتبه بندی NEMA 1 تا 2 یا IP 10 تا 11 استفاده می شود. برای کاربردهای فضای باز، NEMA 3S تا NEMA 4X یا IP 54 تا IP 64 کافی است. این نوع ها در برابر گرد و غبار، باران و برف محافظت می کنند. در موارد شستشو و غوطه وری گاه به گاه از NEMA 6 و IP 68 استفاده می شود.
جدا از حفاظت جامد و مایع، محفظه ها نیز بر اساس سازگاری آنها با محیط های انفجاری درجه بندی می شوند. علامتهای ATEX و IECEX برای مشخص کردن کاربردهای خطرناک شیرهای برقی و سایر وسایل الکترونیکی استفاده میشوند. رتبه بندی ATEX با توجه به نوع منطقه خطرناکی که دستگاه در آن استفاده خواهد شد مشخص می شود. تعیین دقیق این امر مهم است زیرا داشتن درجه حفاظتی بالاتر هزینه دستگاه را تا حد زیادی افزایش می دهد. همچنین داشتن رتبه بالاتر به معنای سطح حفاظت بالاتر نیست.
سایر گواهینامه ها:
در انتخاب شیر برقی، نه تنها پارامترهای طراحی در نظر گرفته می شود، بلکه گواهینامه های محصول نیز مورد توجه قرار می گیرد. این روشی برای اطمینان از مطابقت محصول با استانداردهای ایمنی الزامی شده توسط سازمان های ملی و بین المللی است. این امر به ویژه برای شیرهای برقی مورد استفاده در کاربردهایی که مستقیماً بر سلامت و ایمنی مصرف کننده تأثیر می گذارد، مانند تولید مواد غذایی، حفاظت در برابر آتش، حمل و نقل گازهای قابل اشتعال و غیره بسیار مهم است. گواهینامه های پذیرفته شده به طور گسترده عبارتند از: Underwriter Laboratories (UL Listed یا Recognized)، CSA، FM Approval، CE، ATEX و IEC.
نتیجه
- شیرهای برقی پنوماتیکی دستگاه های الکترومکانیکی هستند که جریان هوا یا گاز را کنترل می کنند. آنها بیشتر برای کنترل محرک های پنوماتیکی مانند سیلندرها، توربین ها (موتورهای پنوماتیک)، دیافراگم ها و لوله ها استفاده می شوند.
- سلونوئید یک محرک الکترومغناطیسی است که انرژی الکتریکی را به عمل مکانیکی تبدیل می کند. این شامل یک سیم پیچ خورده است که به طور محکم دور یک هسته آهنی پیچیده شده است، و یک پلاگین یا پیستون فرومغناطیسی.
- شیرهای برقی بر اساس حالت عادی، نوع عملکرد و عملکرد مدار طبقه بندی می شوند.
- جدای از تعیین نوع شیر برقی پنوماتیکی، مهم است که سایر خصوصیات شیر مانند نوع مواد مورد استفاده، فشار، اندازه لوله یا لوله، درجه ولتاژ و غیره را نیز مشخص کنید.